ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

1800 бъдещи инженери влязоха за първи път в аудиториите на ТУ-Пловдив

Техническият университет започва учебната година с изпълнена държавна поръчка за прием на студенти

Инженерните науки преживяват ренсанс, каза ректорът проф. Георги Михов

1800 бъдещи инженери влязоха в пловдивския филиал на Техническия университет за първия си учебен ден във ВУЗ-а днес. Те ще бъдат обучавани по 12 бакалавърски и 12 магистърски специалности. Бъдещите инженери от випуск 2015 идват в Техническия университет – филиал Пловдив от професионалните гимназии и предпочитат инженерните специалности. Има рекорден прием на студенти, които са завършили и Математическата гимназия в Пловдив. Те ще учат най-вече в компютърни специалности, казаха от ръководството на вуза. Новите ни студенти са много наясно какво точно искат да учат, защото в документите си за кандидатстване повечето от тях са изброили само от 1 до 3 желани специалности, каза директорът на Пловдивския филиал на ТУ проф. Михаил Петров на откриването на учебната година днес.

Инженерните науки преживяват ренсанс. Така определи старта на новата учебна година Ректорът на Техническия университет – проф. Георги Михов. Интересът към инженерните специалности е нараснал и през учебната 2015/2016 година университетът, включително неговия филила в Пловдив, изпълнява държавната поръчка по всички специалности. Градът изпитва голяма нужда от квалифицирани инженерни кадри, в индустрията са заети над 70 000 души и в момента 3 нови фабрики търсят спешно 5000 души, основно с техническа насоченост, каза кметът  Иван Тотев, който е и възпитаник на университета. Пловдив има академична инфраструктура, нарастваща безнес база, има добри условия на живот и е въпрос на престиж кадрите на ТУ- Пловдив да започнат кариерата си в нашия град, заяви кметът Тотев.  

Гости на откриването на учебната година бяха представители на компании от Южен централен регион, които веднага поканиха студентите от ВУЗ-а да потърсят връзка с тях, за да се запознаят с условията на работа и добрите стартови заплати, които вече се предлагат при тях. Филиалът на Техническия университет в Пловдив е в партньорски връзки с 45 компании от региона, участва в 4 клъстера и подготвя център за специализанти по различни инженерни направления, за да реагира на нарастващото търсене на кадри, каза директорът на Пловдивския филиал на ТУ – проф. Михаил Петров.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина